Köstebek Mayın Tarama Robotu Ekibi

MSMB Mühendishane kapsamında başlatılmış olan Mesleki Çalışma Gruplarından(MÇG) biri olan Savunma Çalışma grubu olarak çalışmalarımıza Kasım 2016 da başladık. Projenin ilk aşaması, bizden istenen mayın tarama işlemi yapabilecek bir sistemin isterlerinin belirlenmesi oldu. Bu isterlerin ışığında ekip olarak insansız mayın tarama robotu yapılmasına karar verildi. Yapılacak olan sistem belirlendikten sonra sistem gereksinimleri belirlendi ve System Requirements dosyasını oluşturduk. Akabinde U.S. DoD Systems Engineering Standartlarında, 90 sayfadan müteşekkil bir ön tasarım incelemesi(Pre-Design Review[PDR]) dosyası hazırladık. Bu dosyanın önemi, yapılacak olan sistemin ve sürecin kâğıt üzerinde tasarımının yapılmasıdır. PDR dosyası hazırlandıktan sonra projenin bir sonraki aşaması olan kavram kanıtlama(Proof of Concept[PoC]) çalışmalarına başladık. Bu süreçte sistemi, özellikleri indirgenmiş bir şekilde yapmaya çalıştık. Bunun için elektronik ekibi mayın algılama altsistemi, mekanik ekibi aracın basit bir şekilde tasarımı ve üretimi, Güç ekibi aracın elektrik besleme altsistemi, yazılım ekibi ise kontrol istasyonu, haberleşme sistemi ve sistem yazılımı konularında çalışmaya başladı. Çalışmalarımız devam ederken sponsor bulmak ve sektörü görmek maksadıyla ekip olarak IDEF fuarına katıldık.

Proje süreci devam ederken yeni dönemde Mühendishanedeki 3. Sınıf arkadaşlar Savunma Grubuna katıldı. Bunun yanı sıra projemizi daha ileri taşımak amacıyla TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programına başvurduk. Ayrıca İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesindeki ICMD Laboratuvarında çalışmalarımıza yeni ekip arkadaşlarımızla beraber araştırma ağırlıklı devam etmekteyiz.

Savunma MÇG’si altında en kritik problemlerden biri olan metal ya da plastik tipi mayınların tespiti çalışılmaktadır. Elektrik, Elektronik, Yazılım ve Makine Mühendisliği alanında bilgi birikimi gerektiren projede, disiplinlerarası olmasından dolayı ciddi bir proje yönetimi kabiliyeti de gerektirmektedir. İş piyasasından da uzmanların  danışmanlık yaptığı proje ayrıca Tübitak desteği için de başvurusunu yapmıştır. Haftalık toplanan ekip aylık raporlar sunarak proje gelişimini sağlıklı izleyebilmektedir.

Proje Danışmanı
M. Kemal Özdemir